Özel Haber: Havva Akça
Edinilen verilere göre Bolu genelinde meydana gelen traktör kazalarının yaklaşık yüzde 83’ü sürücü kaynaklı gerçekleşiyor. Şoförler Odası Genel Sekreteri İsmail Öztürk tarafından yapılan değerlendirmede, özellikle Mudurnu ilçesinde 60-65 yaş üzeri vatandaşların, Bolu merkezde ise genç sürücülerin kazalara neden olduğu ifade edildi. Kazalarda en belirgin sebebin eğitimsiz ve dikkatsiz kullanım olduğu vurgulandı.
Açıklamada, birçok traktörün sigortasız, kabinsiz, reflektörsüz ve uyarı lambasız olarak trafiğe çıktığı, periyodik bakımların yapılmadığı ve yük taşımalarında römork üzerine insan bindirildiği belirtildi. Bu koşulların hem sürücüler hem de trafikteki diğer bireyler için yüksek risk taşıdığı ifade edildi.
BURAK GÜLEN; “TRAKTÖRLE İLGİLİ AYRI BİR EĞİTİM OLMALI”
Köroğlu Sürücü Kursu Müdürü Burak Gülen, traktörün bir iş makinesi grubuna girdiğini ve traktörle ilgili bir sürüş yapılacaksa ayrı bir eğitimin olması gerektiğini vurgulayarak, “B sınıfı ehliyeti olan herkes şu anda traktör ve hatta arkasına ticari olmayan bir şekilde römorku da kullanabiliyor. Bana göre, traktör bir iş makinesi grubuna giriyor ve traktörle ilgili bir sürüş yapılacaksa, karayoluna çıkılacaksa da bunun ayrıyeten bir kursunun, bir eğitiminin olması gerekiyor diye düşünüyorum. B sınıfı otomobil alan herkes, B sınıfı otomobil kullanır gibi traktörü biraz dışarıda kullandığı için farklı durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bir iş makinesi grubu olduğu için de tamamıyla B sınıfı otomobilden çok farklı bir yere oturtulması ve bununla ilgili eğitimin de yine farklı bir şekilde verilmesi gerekiyor. Nasıl şu anda ehliyetsiz bir şekilde dışarıda, trafikte araç kullandığımız zaman belirli cezalarla karşılaşıyorsak, trafikte de yine traktör kullanılırken, özellikle kırsal kesimlerde ve yaz dönemlerinde ehliyetsiz kimselerin ve o aracı kullanmayı bilmeyen kimselerin aracı ya da traktörü kullanmaması gerekiyor. Traktör ehliyeti genel olarak Türkiye genelinde hiçbir sürücü kursu şu an vermiyor ya da az sayıda sürücü kursu veriyor diye örnekleyebilirim. Çünkü B sınıfı otomobil ehliyeti alan herkes traktör kullandığı için herhangi bir ayrı traktör aracı bulunmuyor ve bununla ilgili bir eğitim verilmiyor’’ ifadelerini kullandı.
“RÖMORK ÜZERİNDE KESİNLİKLE İNSAN TAŞINMAMALI”
Sürücülerin traktörün arkasına taktıkları römorklarda insan taşımamaları sadece yük taşımaları gerektiğine dikkat çeken Burak Gülen, ‘’Öncelik olarak traktörlerin sarı uyarı tepe lambasını karayolunda kullanırken sürekli yakmaları gerekiyor.
Kırsal kesimde, tarla gibi yerlerde çalışırken yine uyarı lambasının yanması gerekiyor.
Uyarıcı reflektörlerinin muhakkak bulunması gerekiyor. Arkaya bir römork taktık, yük yükledik, yükün üzerinde kesinlikle insan taşımamaları gerekiyor. Otomobilden farklı olarak traktörle ilgili kesinlikle hız yapmamaları gerekiyor. Gerek şehir içi, gerek şehirler arası karayollarında traktörün hızına uygun olarak da araç kullanmaları gerekiyor. Manevralarına dikkat etmeleri gerekiyor.
Bu tip önlemleri alırlarsa en azından B sınıfı ehliyeti olan kimseler de traktör kullanırken biraz daha az zorluk çekerler’’ dedi.
Söz konusu açıklamalar doğrultusunda, hem Şoförler Odası hem de sürücü eğitimi veren uzmanlar, traktör kullanıcılarının sadece yasal değil, aynı zamanda teknik ve eğitimsel yeterliliğe de sahip olması gerektiğini belirtti.